Bursa İnşaat Zirvesi’nde İNDER Başkanından Açıklamalar

Bursa İnşaat Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, son 10 yılda Türkiye ekonomisinin lokomotifliğini yapan inşaat sektörünün daha fazla katma değer sağlamasına yönelik önerilerini dile getirdi.

Bursa İnşaat Zirvesi’nde İNDER Başkanından Açıklamalar

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de katıldığı zirvedeki konuşmanın tüm paydalarında nihai tüketici yer aldı. İNDER Başkanı Durbakayım, 2015’in ortasında gerçekleştirilecek genel seçimlerin Türkiye ve sektör için bir dönüm olacağını belirtti.

Konuşmanın girişinde sektör hakkında genel bilgi veren Nazmi Durbakayım, Türkiye’de her yıl gerçekleştirilen ilk el konut satışının ortalama 500 bin civarında olduğunu ve ilk kez konut almak isteyenlerin yüzde 80’ninin bu ticaretin dışında kaldığını vurguladı.

Tabut Ev Stoku Bitmeli

Gerçekleştirilen projelerin hammadde, harç, vergi ve bürokratik işlemler nedeniyle geciktiğini ve maliyetli olduğunu ifade eden Durbakayım, “Haziran ayı Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı olmalı. Bu yeni dönemde ilk kez konut almak isteyenlere fırsat ve teşvik getirilerek, sürdürülebilir bir dönemin sağlam temelleri atılmalıdır. Sayın bakanımıza buradan ricada bulunuyoruz. Sayıları milyonları bulan tabut ev stokunu ortadan kaldırmak ve Türkiye’de herkesin konut sahibi olması için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Aldığı karar ve attığı adımlarla devlettin de bu konuda olumlu yaklaşım sergilediğini görüyoruz. Bundan sonraki yeni dönemde devletin mikro bazda etki sağlayan uygulamaları hayata geçirmesini temenni ediyoruz” dedi.

İNDER Başkanı Durbakayım’ın konuşmasında dile getirdiği ve tüketicinin desteklenmesine yönelik teşvikleri kapsayan mikro bazlı çalışmaları şu başlıklar altında özetledi;

Hammadde (ARSA) temininde fırsat eşitliği:  Özellikle ilk kez konut almak isteyenlere yönelik konut yapımına yönelik projeler desteklenmeli ve ucuz arsa temini sağlanmalı. Buna ek olarak direk tüketici/ilk kez konut sahibi olacaklar için damga vergi, KDV, harç gibi muafiyetler sağlanmalı,

Devlet Desteği: Devletin ilk kez konut alacaklar için peşinatın % 15’ini karşılamasına yönelik desteği az olmasına rağmen olumlu karşılıyoruz ve direkt tüketiciye yapılacak her türlü desteğin devamının gelmesini ümit ediyoruz,

KDV eşitliği: KDV indirimden daha çok bireysel tüketicinin de KDV avantajından faydalanması sağlanmalı. Kurumsal alıcılar gibi bireysel alıcılar da konuttaki KDV’yi bireysel vergilerden düşebilmeli,

Kentsel Dönüşüm: Kentsel dönüşüm için pilot uygulama sayılan Fikirtepe’de 4 yıldan buyana süren belirsizlik son olarak devletin ‘acil kamulaştırma’ adımıyla daha hızlandı. Hem arsa sahiplerinin hem de milyonlarca lira yatırım yapan firmaların nefes alabilmelerini sağlayacak ruhsat sorunu bir an önce bitirilmeli,

Alternatif Finansal Araçlar: Gayrimenkul sektörünün canlanmasını sağlamak ve gerek yatırım gerekse yaşamak için konut alımını teşvik etmek için sermaye piyasalarından maksimum seviyede yararlanılmalı. Bu kapsamda KONUT ÜRETİCİLERİNİN daha ucuz öz kaynak bulmaları için sermaye piyasalarında BİRİNCİL PAZARINDA halka açılmaları teşvik edilmeli –GYO olarak değil- . Bu sayede nakdi az olan ve YAŞAMAK için konut almak isteyenler için TASARRUF yapma imkanı yaratılabilir. Buna ek olarak, YATIRIM amaçlı konut almak isteyenlere de daha güvenli bir yatırım aracı sunulabilir.

Diğer taraftan KONUT ALICILARININ daha ucuz maliyetli konut kredisi kullanmalarını sağlamak için de yine sermaye piyasalarının İKİNCİL PAZARININ işler hale getirilmeli.

Yabancıya Satış: Yabancı yatırımcı her yıl konut alımlarını arttırarak devam ediyor. (2014 yılında 2013’e göre yabancıların konut artışı % 56 artarak 12.181’den 18.959’a çıkmıştı). Bu ivmenin artarak sürmesi için yabancının ihtiyaçlarının iyi tespit edilerek proje yapılması sağlanmalı. Yabancıların en çok önem verdiği müktesep hakkın korunması için değişmez kurallar konulmalı. Yabancı yatırımcıların oturma müsaadelerinin süresi gözden geçirilerek uzatılmalı.

Yüzbinlerce Oda Yaptılar Ama Kendilerinin Bir ODA’sı Yok

Yeni dönemdeki beklentilerinin tamamını tüketici üzerine kuran İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, sektör için tek bir şey istedi.

Son olarak yüzbinlerce konut ve oda yapan inşaatçıların tek bir Oda’sının bile olmadığına işaret eden Nazmi Durbakayım “Gayrimenkul sektöründe üretici konumunda olan biz inşaatçılar için Yapı Müteahhitleri Federasyonu Odası’nın olmasını istiyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Güncel Emlak Haberleri

Güncel Emlak Kategorisindeki diğer haberler

Bakırküre Architects’ten Mutlu ve Verimli Ofisler...

25 yılı aşkın tecrübesiyle ofis mekanları üzerine uzmanlaşan Yüksek Mimar Gürhan Bakırküre liderliğindeki Bakırküre Architects, Y kuşağının ve arkadan gelen Z kuşağının beklentilerini de analiz ederek, gelişen teknoloji ve sağladığı avantajlara entegre olmuş ofisler tasarlıyor…

Konutder’in Yeni Başkanı Z. Altan Elmas Oldu

Konut sektörünün sesini daha güçlü duyurmak ve sağlıklı büyümesinin önünü açmak için 2011 yılında kurulan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) 3 dönemdir Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Ömer Faruk Çelik’in tüzük gereğince görev süresinin sona ermesiyle birlikte Başkanlık görevini Z. Altan ELMAS devraldı.

Bilecik’te 2017 Şubat Ayında 373 Konut Satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bursa Bölge Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, Bilecik genelinde konut satışları 2017 Şubat ayında, 2016 Şubat ayına göre yüzde 35,1 oranında artarak 373 adet oldu.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Değişiyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğini sil baştan değiştirmeye hazırlanıyor. Hazırlanan yönetmelik taslağına göre İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler başta olmak üzere imar planlarına aykırı şekilde yapılan yükseklik, yoğunluk artışları yeni dönemde mümkün olmayacak.

Isparta Şehir Hastanesi Açılıyor

Akfen Holding tarafından 1,1 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen Isparta Şehir Hastanesinin resmi açılışı bugün yapılacak.

Eskişehir'de Konut Satışı Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bursa Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Eskişehir'deki konut satışları 2016'nın şubat ayına göre artış gösterdi.