
Ticari İşletmeler
Boğazlıyan ilçe merkezinde 6 adet banka bulunmaktadır. Boğazlıyan merkez ve köylerinde esnaf ve sanatkarlar odasına bağlı olan 1015 esnaf ve sanatkar bulunmaktadır. Boğazlıyan’da faaliyet alanına göre esnaf sayıları aşağıda belirtilmiştir.
Bakkallık, bayilik ve büfecilik 250, motorlu taşıt tamiri bakımı vs.150, mobilya, imal, satış, tamir ve kerestecilik 70, kasap 20, berberlik ve kuaförlük 35, çay ocağı, kahvehane ve kır kahvesi 40, birahane İşletmeciliği 17, kırtasiye 6, konfeksiyon, manifatura 24, seyyar satıcılık 60, restoran ve lokanta 30, beyaz eşya satış ve tamir 60, odun kömür satıcılığı 50, kuyumculuk 10, fotoğrafçılık 13, matbaacılık 3, ayakkabı satıcılığı ve tamirciliği 12, demircilik, dülgerlik ve olukçuluk 20, mermercilik 10, inşaat malzemesi satıcılığı 30, bilgisayar satıcılığı, tamiri ve cep telefonu satıcılığı 50, yem, un ve hububat satıcılığı 50, kuyuculuk ve sondajcılık 3, doğalgaz tesisatçılığı 2 olarak belirtilmiştir.
Boğazlıyan genelinde 240 nakliyeci, 50 taksici ve 60 minibüsçü bulunmaktadır. Özellikle nakliyeciler Boğazlıyan ticaretine canlılık kazandırmaktadırlar.
Ayrıca Boğazlıyan Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı olarak Boğazlıyan’da 10 adet motorlu taşıyıcılar kooperatifi, 2 adet küçük sanayi sitesi kooperatifi, 6 adet sulama kooperatifi, 13 adet konut yapı kooperatifi, 7 adet tarımsal sulama kooperatifi, 8 adet tarımsal kalkınma kooperatifi bulunmaktadır.
Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Başak Yem ve Yozgat İl Özel İdare Müdürlüğü ortaklığıyla kurulan Başak Yem Gebe Düve ve Süt Üretim Çiftliği 14 Temmuz 2005 tarihinde hizmete açılmıştır. Boğazlıyan’a bağlı Devecipınar Kasabası yakınlarında 10 bin dekarlık alanda kurulan 2 bin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli damızlık gebe düve üretim çiftliği Türkiye için çok önemli bir çiftlik konumundadır.
Türkiye'nin 3. büyük damızlık düve yetiştirme çiftliği olan Devecipınar'daki çiftlik ülkemizdeki damızlık gebe düve açığının büyük bir bölümünü karşılamayı hedeflemekte ve her yıl kapasitesini artırmaktadır. Başak Yem Gebe Düve ve Süt Üretim Çiftliği’nde 50 kişi çalışmaktadır.
20 yıllık süreyi kapsayan projenin bölgesel kalkınmayla birlikte, Türkiye’nin ihtiyacı bulunan damızlık gebe düve talebine de yanıt vermesi beklenmektedir. Tesislerde yaz-kış açık besi yapılabildiği gibi teknolojik imkanlardan da azami derecede yararlanılmaktadır. Bilgisayarlı ortamlarda hayvanlar tek tek kontrol edilmekte olup hijyenik ortam oluşturulmuştur. Ayrıca, hayvan dışkıları katı ve sıvı olarak ayrıştırılarak kullanılmaktadır.
Macar fiği ve silajlık mısır ekimi gerçekleştirilerek yıllık kaba yem ihtiyacının tamamı kendi imkanlarıyla karşılamaktadır. Avustralya’dan ithal damızlık düve getirilmiş olup; çiftlikte bir taraftan damızlık düve yetiştirirken, bir taraftan da süt üretimi gerçekleşmektedir. Çiftlikte yaklaşık günlük 5 ton süt üretimi yapılmaktadır. Çiftliğin yıllık süt üretim kapasitesi 2 milyon litredir. Sağmal hayvan sayısı arttıkça süt üretim miktarın da artması beklenmektedir.
Hayvancılık